Menu

Гъбички по ноктите

 • Hits: 1820

Гъбички по ноктите (онихомикоза) – инфекциозно заболяване, което засяга нокътната плочка на ръцете и краката. Разпространява се много бързо и при поява само на единия пръст, след кратък период от време, започва да засяга и другите. Лечението на гъбички по ноктите с лазер е козметична процедура, която побеждава онихомикозата, независимо от стадия и дълбочината на гъбичката.

Основните признаци и симптоми на гъбички по ноктите са:

 • Надебеляване, разслояване и чупливост на нокътната плочка
 • Промяна на цвета на нокътя от розов на жълт, кафяв, сив и зелен
 • Загуба на блясък
 • Развитие на поднокътна хиперкератоза, за който са характерни възпаление на нокътното легло и повдигане на нокътната плочка
 • Подуване и зачервяване на страничните ръбове.

Фактори, съпътстващи появата на онихомикоза:

Влажен микроклимат, който се появява в резултат на носене на синтетични дрехи и некачествени обувки, изкуствени нокти, лак, травма.

Съвременната медицина предлага няколко способа за лечение на гъбичките:

- Локално лечение

- Хирургическа намеса

- Системни препарати (антибиотици)

- Лазерно лечение

Локалното лечение се прилага върху нокътната плочка на купени от аптеката противогъбични кремове и лакове. Но след като гъбичките се разпространяват в дълбоките слоеве, такива препарати просто не могат да проникнат навътре и за това не са достатъчно ефективни. Хирургическата намеса е радикален метод, при който се премахва напълно или частично самия нокът. Неговите недостатъци са болезненост, дълъг период за възстановяване, също така и вероятност за порастване на деформиран нокът. Употребата на антимикотични (системни препарати) осигуряват дълбоко проникване на активните вещества под нокътната плочка. Но заедно с това, те са много токсични и имат множество противопоказания.

Лазерно лечение на гъбички по ноктите:

Основни преимущества:

-Безболезненост – процедурата се понася леко и не са необходими анестетици.

-Безопасност – риска за повреждане на здрави участъци от ноктите е сведен към нула.

-Висока ефективност – положителни резултати се наблюдават при 70-80% от случаите

-За пълното премахване на гъбичките по правило са достатъчни 4 процедури.

-Отсъства възстановителен период

-Възможност за паралелно лечение

-Времетраенето на процедурата е от 10 до 30 мин., след което можете да се върнете към всекидневните си задължения.

Повечето от клиентите не могат да се решат на лечение с лазер заради цената, която е малко по-висока от известните медицински препарати, но въпреки това е достъпна. Единствения недостатък на лазерната терапия се явява достатъчно голямият брой противопоказания, към които се отнасят:

 • Захарен диабет
 • Епилепсия
 • Остри възпалителни процеси, инфекциозни заболявания
 • Активни стадии на кожни заболявания
 • Бременност и кърмене
 • Онкологични заболявания

 Подготовка:

-Консултация с лекар

-Изследвания за наличност на гъбичките по ноктите в лаборатория

-Един ден преди или в деня на процедурата изпиляване на нокътната плочка

Целта на метода е проникването на лазерния лъч дълбоко под нокътната плочка и разрушаването на гъбичните спори. По време на процедурата клиента усеща интензивна топлина. Този вид лечение не деформира и не разрушава ноктите, които по време на растеж остават здрави. За пълното премахване на гъбичките средно са необходими 4 процедури. При силно и дълбоко повреждане на нокътната плочка, количеството на сеансите е възможно да се увеличат до 10 процедури. Цената се формира от броя на третираните нокти.

Профилактика: В практиката на лазерното лечение на гъбичките са известни случаи, в които след проведения пълен курс на лечение гъбичките отново се завръщат. Ситуациите на рецидиви са свързани с неспазване на правилата и препоръките за предотвратяване на повторната поява на гъбичките.

-Обувките трябва да бъдат от качествени материали, да не възпрепятстват проникване на въздуха навътре и също така да бъдат удобни и да не травмират нокътните плочки.

-Преди слагане на чорапи краката трябва да са сухи

-Трябва да се откажете от лакове, които създават в нокътната плоча влажен микроклимат

-Да не ползвате чужди чехли и да не ходите боси в обществени места.

 

Ефективността на лечението се оценява в течение на 9-12 месеца, след пълното порастване на нокътя. При силно засягане на нокътя лечението с лазер се допълва и от системната терапия с медикаментозни средства.

 

 

 

Цени:

Гъбички по нокти (1 нокът) - 30 лв.

Гъбички по нокти (2 нокът) - 50 лв.

Гъбички по нокти (от 3 до 5) - 70 лв.

 

*процедурите се извършват от медицински козметик. Апарата е в пълен контакт с включена охлаждаща система. Изследванията преди процедурата са задължителни. Апарат - Alma Lasers /Израел/

 

Facebook Twitter Google+ Pinterest
facebook_page_plugin