Menu

Химичен пилинг

Химическият пилинг не губи своята позиция като една от важните и ефективните процедури в козметичната практика, въпреки широкото разпространение на лазерните технологии и други апаратни методи за подмладяване на лицето.  В повече страни, химическият пилинг твърдо държи трето място по популярност сред минимално инвазивни процедури, веднага след ботокс и филъри.

Важна особеност при съвременните методи на химическия пилинг е, че с неговата помощ може да се прави не само почистване, а и подмладяване на кожата.  Химическият пилинг подобрява състоянието на кожата с помощта на деструкцията на слоевете й. В зависимост от дълбочината на проникване, пилингите се делят на повърхностни, средни и дълбоки.  От това зависи на какво ниво след нанасянето на структурния състав на пилинга ще настъпи химическата деструкция, стимулирайки регенерацията на тъканите и тяхното подмладяване. Днес, потенциала на химическите пилинги е станал много по-широк и не се свежда само до стимулиране на регенерация на кожните клетки.

 

Повърхностен химичен пилинг

Повърхностния пилинг най-често се препоръчва на клиенти с проблемна кожа във вид на курс от процедури за лечение на акне, при дисхромия, в различни случаи, когато е необходимо да се подобри текстурата на кожата. Обикновено за тази цел се използва АНА-киселини. Но гликоловата киселина, която използват за ексфолиацията, много често действа агресивно. При някои от пациентите, след химичен пилинг с алфахидрокиселини, се развива хиперчувствителност на кожата, а при по-мургавите клиенти може да се развие реактивна хиперпигментация. В наше време процедурите с химическия пилинг все по-често се провеждат с използването на бета-хидрокиселини (напр. салицилова киселина), защото са безопасни за всички фототипове на кожата.  Още една иновация в приложение на повърхностните пилинги – това е комбинацията с лазер. Тази синергия дава отлични резултати, значително съкращава процедурата по реабилитация и подпомага за продължителността на ефекта след лазерното подмладяване.

Дълбок химичен пилинг

 

Едно от интересните направления в подмладяване на лицето с помощта на химичен пилинг е  борбата с тъмните кръгове под очите. Става дума за вродената особеност, когато в периорбиталната област на голяма дълбочина се крие много пигмент и лицето, което има около 20-годишна възраст е принудено да прикрива синьото под очите с дебел слой грим. Точно тук се намесва ролята на дълбоките пилинги в тази област, при това заедно с премахването на пигмента се коригират и повърхностните линии под очите. Процедурата се отличава с много дълъг период на реабилитация, но резултатите си заслужават.  Добри резултати показва и опита с трихлороцетния пилинг в борбата срещу белези от постакне. Такива малки или дълбоки белези практически не се подават на лечение, но когато в дълбочината се нанася трихлороцетна киселина, то тогава тя стимулира синтез на нов колаген, който поетапно запълва цялото пространство на белега и кожата на това място се изглажда. 

Facebook Twitter Google+ Pinterest
facebook_page_plugin